İÇ MEVZUAT DÜZENLEME YÖNERGESİ
Yönetim Kurulunun 29/04/2009tarih ve 2009/38sayılı kararı
ÇAY İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ MEVZUAT DÜZENLEME YÖNERGESİ 
BİRİNCİ BÖLÜM 
Genel Esaslar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Teşekkül ünitelerince uygulanan yönetmelik, yönerge(talimat), genelge(tamim), genel mektup ve sirkülerin hazırlanması ve/veya değiştirilmesi, yürürlüğe konulması ve yürürlükten kaldırılması için gerekli iş ve işlemler ile şekil kurallarını belirleyerek, Teşekkül iç mevzuatının bir sistem çerçevesinde düzenlenmesini ve izlenmesini sağlamaktır.
 
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge hükümleri, Teşekkülde düzenlenecek iç mevzuatta uyulacak esaslar ve şekil kurallarını kapsar.
 
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 24/5/1984 tarihli ve 3011 sayılı “Resmi Gazetede Yayımlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanun”a, Başbakanlıkça yayımlanan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”e ve ÇAY-KUR Ana Statüsüne dayanılarak hazırlanmıştır.
 
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen kavramlardan;
a) Teşekkül: Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünü (ÇAY-KUR),
b) Mevzuat: Yürürlükte olan kanun, tüzük, yönetmelik vb. düzenlemelerin tümünü,
c) Dış mevzuat: Yasama, yürütme ve idare organları tarafından düzenlenen ve Teşekkülümüzü doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren düzenlemeleri,
ç) İç mevzuat: Teşekkülün iş ve işlemlerinin belirli kurallara göre yürütülmesi için yetkili organlarca alınan tüm personelin uyması ve uygulaması gereken düzenlemeleri,
d) Yönetmelik: Teşekkülün çalışma yöntemini düzenleyen metinleri,
f) Yönerge (Talimat): Teşekkül ünitelerinin görev alanlarına giren konular ile ilgili olarak yönetmelik düzenlenmesine gerek duyulmayan durumlarda, iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişkin esasları saptamak, görevin belirli kurallar çerçevesinde yürütülmesini sağlamak amacıyla düzenlenen metinleri,
g) Genelge (Tamim): Teşekkülde yürütülen çalışma, iş ve işlemlerde devamlı olarak uyulması, uygulanması, aksaklıkların giderilmesi veya bir uygulamanın kısmen ya da tamamen yürürlükten kaldırılması için verilen Genel Müdürlük direktiflerini,
ğ) Genel mektup: Teşekkül ünitelerinde yalnız cari yıl sonuna kadar uyulması, uygulanması, bilinmesi veya sonuçlandırılması gereken çalışma, iş ve işlemleri duyurmak amacıyla verilen Genel Müdürlük direktiflerini,
h) Sirküler: Teşekkül ünitelerinin duyması gereken bilgileri veya bir defada yapılıp son bulacak işlemleri belirten Genel Müdürlük duyurularını,
ifade eder.
 
İlkeler
MADDE 5- (1) Teşekkül iç mevzuatının düzenlenmesinde, anlaşılır, sade bir dil kullanılması, Türkçe dil bilgisi kurallarına uyulmasına özen gösterilmesi, madde düzeninin uyumlu olması ve terim birliğinin sağlanması esastır.
 
İKİNCİ BÖLÜM
İç Mevzuatın Hazırlanması, Revizyonu, Yürürlüğe Konulması ve Yürürlükten Kaldırılması Yönetmeliklerin hazırlanması veya revizyonu
MADDE 6- (1) Teşekkül üniteleri kendi çalışma alanlarıyla ilgili olarak hazırladıkları yönetmelik taslaklarını ve revizyon tekliflerini gerekçeli bir yazı ekinde Hukuk Müşavirliğinin görüşü alınarak Araştırma Planlama ve Koordinasyon (APK) Dairesi Başkanlığına gönderirler.
(2) APK Dairesi Başkanlığınca;
a) Yönetmelik taslağı veya revizyon teklifleri dil ve şekil yönünden incelenerek gerekli düzeltmeler yapılır.
b) Taslak, ihtiyaç duyulması halinde diğer ünitelere de görüş almak için gönderilir.
c) Gelen görüş ve önerileri, taslağı hazırlayan üniteye iletir. Ünite uygun gördüğü görüş ve önerileri dikkate alarak gerekli düzenlemeleri yapar ve taslağı APK Dairesi Başkanlığına gönderir.
ç) Yeniden düzenlenen taslak veya revizyon metnine son şeklinin verilebilmesi için, ihtiyaç duyulması halinde ilgili ünitelerin de katılımı ile organizasyon komitesinin toplanmasını sağlar.
d) Organizasyon komite üyelerinin; görüş ve önerileri, hazırlanan taslak veya revizyon teklifinden farklı ise, bu öneriler üzerinde gerekli görüş birliği sağlandıktan sonra, hazırlanan son şekliyle taslak Yönetim Kuruluna havale edilmek üzere Genel Müdürlük Makamına sunulur.
e) Taslak hakkında organizasyon komite üyeleri arasında görüş birliği sağlanamadığı takdirde ise; oylamaya gidilir ve çoğunluk oyuna itibar edilir. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu yönünde karar alınır ve taslağa son şekli verilir.
f) Taslak hakkında ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınması zorunluluğu bulunduğunda, ilgili kurum ve kuruluşa gönderilir. Olumlu görüş bildirildiğinde, yürürlüğe konulması için gerekli işlemler Başkanlıkça yürütülür. Farklı görüş bildirildiği takdirde, bu görüşler ilgili ünitelere gönderilerek yönetmelik taslağı üzerinde gerekli düzeltmelerin yapılması sağlanır ve değerlendirilmek üzere organizasyon komitesinin görüşüne sunulur.
 
Yönetmeliklere uygulanacak şekil kuralları
MADDE 7- (1) Yönetmelik taslaklarının düzenlenmesinde Başbakanlık tarafından yayımlanan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”de belirtilen şekil kurallarına uyulur.
 
Yönetmeliklerde konuların düzenlenme sırası
MADDE 8- (1) Yönetmelikler; amacına, kapsamına, dayanaklarına, hedeflediği ilkelere, yönetmelikte geçen terim ve kısaltmaların tanımlarına ilişkin esasların yer aldığı; “Genel Hükümler”, yönetmeliğin doğrudan ilişkili olduğu hususlara ilişkin hüküm ve düzenlemelerin yer aldığı; “Özel Hükümler” ve yürürlükten kaldırılan yönetmelik ve diğer düzenlemeler, varsa geçici maddelerin belirtildiği ve yürürlüğe girişi ve yürütülmesine dair hükümlerin yer aldığı; “Geçici ve Son Hükümler” ana başlıkları altında düzenlenir.
A) Genel hükümler : Yönetmeliklerde aşağıda belirtildiği gibi düzenlenir.
1) Amaç: Yönetmeliğin hazırlanmasını gerektiren esasları belirtir.
2) Kapsam: Yönetmeliğin kapsadığı iş/işlemleri, üniteleri ve personeli belirtir.
3) Dayanak: Yönetmeliğin hazırlanmasında dayanılan diğer mevzuatı belirtir.
4) Tanımlar: Yönetmelikte geçen kavram ve kısaltmaların hangi anlamda kullanıldığını açıklar.
5) İlkeler: Yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülen iş ve işlemlerde uyulması gereken temel ilkeleri belirtir.
B) Özel hükümler: Yönetmeliğin içeriği ile ilgili kurallar yazılır. Bu kuralların konulmasında, madde başlığının yeterince açık ve anlaşılır olmasına, madde başlığı ile içeriğinin uyum göstermesine dikkat edilir.
C) Son hükümler : Yönetmeliğin son bölümü olup, bu bölümde öncelikle varsa, yönetmeliğin yürürlükten kaldırdığı mevzuat ve geçici maddeler, sonra yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi ve yürürlüğe konulmasına ilişkin Yönetim Kurulu Kararının tarih ve sayısı belirtilir. En son madde olarak yönetmelik hükümlerini yürütme yetkisine sahip olan Makamı belirtir.
 
Yönetmeliklerin yürürlüğe konulması
MADDE 9- (1) Organizasyon komitesi tarafından uygun bulunan Teşekkül ünitelerine ait yönetmelik taslakları, APK Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanacak gerekçeli bir yazı ekinde, Yönetim Kuruluna havale edilmek üzere Genel Müdürlük Makamına sunulur.
(2) Yönetim Kurulunun kabul kararı aldığı ve Resmi Gazetede yayımlanması gerekmeyen yönetmelikler, yürürlüğe giriş için başka bir tarih belirtilmemiş ise, Yönetim Kurulu Kararının tarihi itibariyle, başka bir tarih belirtilmiş ise, belirtilen tarih itibariyle yürürlüğe girer.
(3) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi gereken yönetmelikler, yönetmeliğin Yönetim Kurulunca kabul edilmesinden sonra, yayımlanmak üzere Bakanlık aracılığı ile Başbakanlığa gönderilir. Bu yönetmeliklerde başka bir tarih belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayımlandıkları tarih itibariyle yürürlüğe girer.
 
Yönetmeliklerin yürürlükten kaldırılması
MADDE 10- (1) Konusu, içeriği, hukuki dayanağının kalmaması ve benzeri nedenlerle uygulama alanı kalmayan yönetmelikler, Yönetmeliğin uygulanmasından, uygulamanın izlenmesinden veya denetiminden sorumlu ünitelerin gerekçeli talebi üzerine ve/veya anılan ünitelerin ve organizasyon komitesinin uygun görüşü de alınarak, yürürlükten kaldırılması istemiyle APK Dairesi Başkanlığı tarafından gerekçeli bir yazı ekinde Yönetim Kuruluna havale edilmek üzere Genel Müdürlük Makamına sunulur.
(2) Yönetmelikler Yönetim Kurulunun kararı ile yürürlükten kaldırılır.
(3) Yönetmeliklerin bir veya birkaç maddesi saklı tutularak yürürlükten kaldırılamaz.
 
Yönetmeliklerin duyurulması ve dağıtılması
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulu Kararı ile ilk defa veya önceki yönetmelik tamamen kaldırılarak yürürlüğe konulan yönetmelikler yahut değiştirilen yönetmelik maddeleri, APK Dairesi Başkanlığına intikalinden sonra, Karar örneği ile birlikte en kısa sürede ilgili ünitelere gönderilir.
(2) İlk defa veya önceki yönetmelik tamamen kaldırılarak yürürlüğe konulan yönetmelikler yahut değiştirilen yönetmelik maddeleri, çoğaltma/basım işlemlerinin tamamlanmasından sonra Teşekkül ünitelerine duyurulur ve dağıtılır.
(3) Yerine yenisi yürürlüğe konulmaksızın yürürlükten kaldırılan yönetmelikler, ilgili Yönetim Kurulu Kararının alınmasını takiben Teşekkül ünitelerine duyurulur.
 
Yönergelerin hazırlanması
MADDE 12- (1) Yönergelerin hazırlanmasında, yönetmeliklerde belirtilen işlemler ile şekil kurallarına uyulması esastır. Yönergelerin yürürlüğe konulması, değiştirilmesi veya yürürlükten kaldırılması Genel Müdürün onayı ile yapılır ve bu yönergenin 11 inci maddesinde belirtilen usul ile duyurulur ve dağıtılır.
 
Genelgelerin hazırlanması, revizyonu ve kaldırılması
MADDE 13 – (1) Genelgeler;
a) Teşekkülün ilgili merkez üniteleri tarafından hazırlanır.
b) Konusu diğer merkez ünitelerini de ilgilendiriyor ise, taslak olarak, bu merkez ünitelerine görüşleri alınmak üzere gönderilir. İlgili merkez üniteleri genelge taslağını aldıkları tarihten itibaren en geç iki iş günü içerisinde görüşlerini genelgeyi hazırlayan üniteye gönderir.
c) (Değişik : YK.-17/01/2012-2) Genel Müdür tarafından imzalanarak yürürlüğe girer. Ancak, mali veya taahhüt içeren konularda Genel Müdür veya Genel Müdür Vekili ile birlikte ilgili Genel Müdür Yardımcısı tarafından imzalanır.
ç) (Mülga: YK.-17/01/2012-2)
d) İlgili ünite tarafından genelgeye, genelgenin duyurulması gereken üniteler yazılır.
e) Hazırlanan genelge, daha önce çıkarılmış olan genelgelerle ilgili hükümler içeriyorsa, baş tarafına “İLGİ” ifadesi konulduktan sonra önceki genelgelerin tarih ve numaraları yazılır.
f) Genelge önceden çıkarılmış genelgeleri yürürlükten kaldırıyorsa, bu genelgelerin tarihi ve numarası metin sonunda belirtilir.
g) Genelgelerin değiştirilmesi veya kaldırılması yeni bir genelge ile yapılır.
ğ) Teşekkül üst düzey yöneticilerinin görev alanları ve işbirliği konuları genelge ile düzenlenir.
h) Başbakanlık ve Bakanlıklardan Teşekküle gönderilen genelgeler uyarınca sürekli olarak yapılacak iş ve işlemler ile uyulacak kurallar, ilgili ünitelere genelge ile bildirilir.
 
Genelgelerin kaydedilmesi ve izlenmesi
MADDE 14- (1) Genelgeler yayımlanmadan önce APK Dairesi Başkanlığınca incelenir. İnceleme sonucunda 13 üncü maddeye uygun hazırlanmamış ise ilgili üniteye eksikliklerinin giderilmesi için iade edilir. 13 üncü maddeye uygun ise Genelge Kayıt Defterine kaydedilir ve numara verilir.
(2) Genelgeler, APK Dairesi Başkanlığı tarafından izlenir ve muhafaza edilir.
 
Genel mektupların hazırlanması, revizyonu ve kaldırılması
MADDE 15- (1) Genel mektuplar;
a) Konu ile ilgili Teşekkül merkez ünitelerince hazırlanır, gerektiğinde diğer ünitelerin görüşleri alınır. Kendilerinden görüş istenen üniteler, genel mektup içeriğine ilişkin görüş ve önerilerini genel mektubu hazırlayan üniteye bildirir.
b) (Değişik : YK.-17/01/2012-2) Genel Müdür tarafından imzalanarak yürürlüğe girer. Ancak, mali veya taahhüt içeren konularda Genel Müdür veya Genel Müdür Vekili ile birlikte ilgili Genel Müdür Yardımcısı tarafından imzalanır.
c) İlgili ünitelerce genel mektuplara konunun duyurulması gereken üniteler yazılır.
ç) Genel mektup, aynı yıl içinde yayımlanmış olan diğer genel mektup ile aynı konuları içeriyorsa, baş tarafına “İLGİ” ifadesi konulduktan sonra önceki genel mektubun tarih ve numarası yazılır.
d) Genel mektuplar cari yıl sonunda veya süresi içinde gereği yapıldıktan sonra uygulama alanından kendiliğinden kalkar. Genel mektubun uygulama süresi dolmadan değiştirilmesi veya yürürlükten kaldırılması, yine bir genel mektup ile yapılır.
 
Genel mektupların kaydedilmesi ve izlenmesi
MADDE 16- (1) Genel mektuplar, yayımlanmadan önce APK Dairesi Başkanlığınca incelenir. İnceleme sonucunda 13 üncü maddeye uygun hazırlanmamış ise ilgili üniteye eksikliklerinin giderilmesi için iade edilir. 13 üncü maddeye uygun ise Genelge Mektup Kayıt Defterine kaydedilir ve numara verilir. Genel mektuplara verilen numaralar her takvim yılında 1’den başlar.
(2) Genel Mektup, APK Dairesi Başkanlığı tarafından izlenir ve muhafaza edilir.
 
Sirkülerlerin hazırlanması
MADDE 17- (1) Sirkülerler;
a) Konu ile ilgili Teşekkül merkez üniteleri tarafından hazırlanır.
b) (Değişik : YK.-17/01/2012-2) Genel Müdür tarafından imzalanarak yürürlüğe girer. Ancak, mali veya taahhüt içeren konularda Genel Müdür veya Genel Müdür Vekili ile birlikte ilgili Genel Müdür Yardımcısı tarafından imzalanır.
c) İlgili ünitelerce sirkülerlere konunun duyurulması gereken üniteler yazılır.
ç) Başbakanlık ve Bakanlıklardan Teşekküle gönderilen genelgeler Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcısı tarafından havale edilen ilgili ünitece incelenir. Bilgilendirmeyi amaçlayan genelgeler ilgili ünitelere sirküler ile duyurulur.
d) Resmi Gazetede yayımlanan ve Teşekkülü ilgilendiren Başbakanlık genelgeleri ise ilgili üniteler tarafından incelenir, gerekli görülürse Teşekkül ünitelerine duyurulur.
e) Sirkülerler iş ve işlemleri etkileyici, geçici veya sürekli hüküm taşımazlar.
 
Sirkülerlerin kaydedilmesi ve izlenmesi
MADDE 18- (1) Sirkülerler, yayımlanmadan önce APK Dairesi Başkanlığınca incelenir. İnceleme sonucunda 13 üncü maddeye uygun hazırlanmamış ise ilgili üniteye eksikliklerinin giderilmesi için iade edilir. 13 üncü maddeye uygun ise Sirküler Kayıt Defterine kaydedilir ve numara verilir. Sirkülerler verilen numaralar her takvim yılında 1’ den başlar.
(2) Sirküler, APK Dairesi Başkanlığı tarafından izlenir ve muhafaza edilir.
 
İç mevzuat kayıt Defterine
MADDE 19- (1) Yönetmelik, yönerge, genelge, genel mektup ve sirküler için APK Dairesi Başkanlığınca kayıt defteri tutulur.
a) Yönetmelik ve Yönerge Kayıt Defterlerine;
1) Yönetmelik veya yönergenin adı,
2) Yönetmelik veya yönergeyi hazırlayan Teşekkül ünitesi,
3) Yönetmeliğin yürürlüğe konulmasına ilişkin Yönetim Kurulu Kararının tarihi ve sayısı,
4) Yönergenin yürürlüğe konulmasına dair Genel Müdür onayının tarihi ve sayısı,
5) Yönetmelik veya yönergenin yürürlüğe giriş tarihi,
6) Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikler için Resmi Gazete tarihi ve sayısı,
7) Gerekli diğer açıklamalar,
kaydedilir.
b) Genelge, Genel Mektup ve Sirküler Kayıt Defterlerine;
1) Genelge, genel mektup veya sirküleri hazırlayan Teşekkül ünitesi,
2) Genelge, genel mektup veya sirkülerin kayıt tarihi ve sıra numarası,
3) Genelge, genel mektup veya sirkülerin yürürlük tarihi,
4) Genelge, genel mektup veya sirkülerin konusu,
5) Değişiklik yapılan veya yürürlükten kaldırılan genelge ve genel mektuplar veya sirkülerler için, değişiklik yapan veya yürürlükten kaldıran genelge veya genel mektupların tarihi ve sıra numarası,
6) Gerekli diğer açıklamalar,
kaydedilir.
 
Yönetim kurulu kararları
MADDE 20- (1) Yönetim Kurulu Kararları, Teşekkülün en yüksek karar organı olan Yönetim Kurulunun almış olduğu kararlardır.
(2) Yönetim Kurulu Kararları ile ilgili işlemler mevzuatı çerçevesinde yürütülür.
(3) Yönetim Kurulu Kararları Türk Ticaret Kanununun defterlerle ilgili hükümlerine göre Noterce Onaylanan “KARAR DEFTERİ” ne tarih ve sıra numarası altında yazılır.
(4) Karara aykırı görüşte olan üyeler muhalefet nedenlerini yazmak zorundadırlar.
(5) Kurula gelen önerinin (teklifin) aynen kabul edilmesi halinde kararda teklif yazısı ile birlikte yapılacak işlemde belirtilir.
(6) Yönetim Kurulu Karar Defterinin her sayfasının sonuna toplantıya katılan üyelerin adları yazılarak ilgi üyeler tarafında imzalanır.
(7) Kararlar en geç bir ay içinde Karar Defterine yazılıp toplantıya katılmış olan Başkan ve üyeler tarafından imzalanır.
(8) Kararın imzalı örneği Yönetim Kurulu Bürosunda saklanır. Tasdikli örnekleri ilgili ünitelere gönderilir. Uygulama kademelerine gönderilecek tasdikli karar örneklerinde muhalefet şerhi bulunmaz.
(9) Yönetim Kurulu Kararları, ilgili organlara tebliğ edilmek suretiyle yürürlüğe girer ve bu organlar tarafından yürütülür.
 
İKİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 21- (1) Bu yönerge, Yönetim Kurulunun 29/04/2009 tarih ve 2009/38 sayılı kararı ile onaylanarak bu tarih itibariyle yürürlüğe girer.
 
Yürütme
MADDE 22- (1) Bu yönerge hükümlerini, Çay İşletmeleri Genel Müdürü yürütür.