ÇAYKUR 2019 yılı yaş çay sezonunu açtı

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, düzenlediği basın toplantısıyla, yaş çay alımı için hazır olduklarını ifade etti.
 
ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde bir basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim "10 Mayıs itibarıyla kampanyayı açıyoruz. Birinci sürgün kotasını dönüm başına 500 kilogram olarak belirledik" dedi.
 
 
Üreticilerin de çay sezonuna hazır olduğunu dile getiren Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, "Geçen yıl özel sektörün yavaş gitmesiyle biraz daha fazla çay aldık. Stoklarımızda 70 bin ton kuru çayımız var. Bu yılki alımlarda kaliteye önem vereceğiz. Herkesi bu konuda uyardık. Mevzuatına uygun çay alacağımızı duyurduk. Bu yıl 'Çay satamayacağız' diye bir algı oluyor. Öyle değil, daha güzel bir satış olacak. Amacımız çayı almamak değil güzel ve kaliteli çay almak. Eksperlerle yaptığımız toplantılarda bir vatandaşın bir beze çay, bir beze ot koyup sattığını ilettiler. Bu derece olaylar yaşanabiliyor. Çayın bezinin açılmasının bir zararı yok. Hep birlikte hep beraber çayın daha kaliteli olması için çalışıyoruz. Çayın kalitelisini satmak gerekiyor. Biz yanlış yaptığımızda bizi uyarın. Biz uyarıları dikkate alır, yanlışımız varsa düzeltiriz. Ben de üreticiyim. Çayı çay gibi toplamalıyız" diye konuştu.
 
ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, çayın yabancı işçilere toplatılmasının kaliteyi bozduğunu, verimin de azaldığını dile getirdi. 
 
Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, "Birinci sürgün kotasını dönüm başına 500 kilogram olarak belirledik. Birinci sürgündeki çay kaliteli olursa ikinci çaydaki kotamız da yüksek olabilir ancak kaliteli çay alamazsak ikinci sürgünde kotayı kurum lehine telafi etmek zorundayız." dedi.
 
Alımlara büyük olasılıkla bölgenin tamamında aynı anda başlayacaklarını, bu yıl 4. sürgün çay gelmeyeceği için yaş çayda biraz azalma beklediklerini söyleyen Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim Randevu sistemini kaldırmadıklarını belirterek: “Üreticilerimizden çay bahçesi 5 dekardan az olanlar haftada en az 3 gün, 5 ile 10 dekar arası olanlar 4 gün, 10 dekardan fazla olanlar ise haftada 6 gün çay satabilecek. Herkes çayını kendisine verilen sürede taze olarak toplayabilecek. Randevulu sistemi kaldırmıyoruz. Üreticilerin istekleri doğrultusunda değiştirdik ve esneterek daha uzun vadede toplamalarına imkan sağladık."
 
Geçen yıl 910 kilogram beyaz çay alımı yapıldığını dile getiren Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, "Kampanya ile beraber beyaz çay alımına da başlayacağız. Yaş çay kilogram fiyatının belirlenmesiyle beyaz çayın fiyatını da belirlemiş olacağız. Gelecek hafta fiyatın açıklanmasını bekliyoruz." diye konuştu. 




Haber galerisi için resme tıklayınız